نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

برخورد با كودك لجباز والدين را با مشكلاتي روبرو مي‌كند. زيرا اين كودكان به راحتي حاضر به پذيرفتن شرايط ديگران نيستند. همين موضوع باعث شده تا بسياري از پدر و مادرها در جستجوي روش‌هايي اصولي و ثمربخش براي تربيت فرزندان لجباز خود باشند. راهكارهايي اصولي ازجمله مذاكره، حق انتخاب، همكاري و… براي تربيت اين كودكان وجود دارد كه در ادامه توضيح داده‌خواهند‌شد. بااين‌حال درصورتي‌كه شدت رفتارهاي كودك به حدي است كه از كنترل والدين خارج‌شده، بهتر است با متخصصان در حوزه مشاوره و روان‌شناسي كودك مشورت شود.

منبع: برخورد با كودك لجباز چگونه بايد باشد؟

برخورد با كودك لجباز

برخورد با كودك لجباز كار آساني نيست. كودكان در سنين خاصي در برهه اي از زمان شروع به لجبازي مي‌كنند. لجبازي در غذا خوردن، لجبازي در لباس عوض كردن، لجبازي در انجام تكاليف درسي و دعواهاي قبل از خواب در دسته لجبازي هاي هميشگي كودكان قرار مي‌گيرد.

براي آگاهي از نحوه برخورد با كودك لجباز بايد سعي كنيد تا او را درك كنيد، حرف هايش را بشنويد و محيط مناسبي در خانه براي آنها فراهم كنيد. در ادامه در رابطه با خصوصيات كودك لجباز توضيح داده ايم.

فرق بين برخورد با كودك لجباز و مصمم

در ابتدا بايد مشخص كرد كه پافشاري‌هاي كودك ناشي از مصمم بودن او است يا لجبازي. براي اين كار مي‌توان از كمك‌هاي مشاورين استفاده كرد و احتمال ابتلاي كودك به اختلال نافرماني مقابله‌اي را بررسي كرد. ويژگي‌هايي مثل مصمم بودن و سرسختي در كودكان به آن‌ها براي رسيدن به موفقيت بسيار كمك مي‌كند. بنابراين نبايد با اين ويژگي‌هاي مثبت به عنوان لجبازي و رفتاري اشتباه برخورد كرد. در برخورد با كودك لجباز بايد فرق لجبازي و مصمم بودن را مشخص كرد.

براي مثال، كساني كه براي موفق شدن در كاري از خود سرسختي و استقامت نشان مي‌دهند، لجباز به‌حساب نمي‌آيند. معمولاً سرسختي بااراده قوي و قاطع بودن در يك مسير همراه است و نشان مي‌دهد كه فرد دشواري‌هاي راه را مي‌داند و در مقابل آن‌ها ايستادگي مي‌كند. در مقابل لجبازي از روي خامي و نداشتن آگاهي است. كودكان لجباز صرفاً به ستيزه‌جويي و پافشاري‌هاي بي‌جا مي‌پردازد و اين كار را از سر خودخواهي و خودمحوري انجام مي‌دهند.

آشنايي با خصوصيات كودك لجباز

قبل از برخورد با كودك لجباز بايد ابتدا با خصوصيات و علت رفتارهاي لجبازانه آن‌ها آشنا بشويد. ازجمله اصلي‌ترين مشخصه‌هاي اين كودكان به شرح زير است.

  • تمايل به داشتن استقلال در اين افراد بيشتر از همسالان خود است.
  • اين كودكان علاقه به مستقل بودن را با تندخويي و به‌صورت افراطي از خود نشان مي‌دهند.
  • نياز زيادي به موردتوجه قرار گرفتن از جانب ديگران دارند.
  • كج‌خلق و دمدمي‌مزاج هستند.
  • ترجيح مي‌دهند كارها را به روش خود انجام دهند و توصيه ديگران چندان اهميت نمي‌دهند.
  • نگاه بالا به پايين و رفتار رئيس مآبانه دارند.
  • كارها را بر اساس سرعت دلخواه خودشان پيش مي‌برند.
  • در برابر رفتارهاي مورد پسند خود وظيفه شناس مي‌شوند.
  • بسيار در جستجوي جلب توجه هستند.

نحوه برخورد با كودكان لجباز

براي برخورد با كودك لجباز همه چيز را نمي‌توانيد به اجبار و زور از كودك بخواهيد. متقاعد كردن كودك لجبازي كه به حرف والدين گوش نمي‌دهد نياز به صبر و حوصله زيادي دارد. در ادامه در رابطه با نحوه برخورد با كودك لجباز راهكارهايي را ارائه داده‌ايم.

1. حفظ آرامش در مقابل كودك لجباز

مهم‌ترين نكته در برخورد با كودك لجباز حفظ آرامش و خونسردي است. درصورتي‌كه مهارت كنترل خشم نداشته باشيد، يك گفتگوي ساده را با راحتي تبديل به دعوايي شديد خواهيد كرد. بايد به ياد داشته باشيد كه شما يك والد بالغ هستيد و فرزندتان يك كودك نابالغ است؛ بنابراين انتظار مي‌رود شما بتوانيد كنترل اوضاع را به دست بگيريد.

در برخورد با كودك لجباز تلاش كنيد. با صبر و حوصله سخن گفته و به نتايج معقولانه‌اي برسيد. حفظ آرامش رواني و استفاده از منطق در گفتگو باعث مي‌شود فرزند شما نيز به‌تدريج دست از لجبازي بردارد و از شما تقليد كند.

2. برخورد با كودك لجباز | شنونده حرف هاي كودك باشيد

دومين نكته براي برخورد با كودك لجباز، شنيدن حرف هاي كودك است. در هر تعاملي لازم است هر دو طرف به سخنان يكديگر گوش دهند. اين گوش دادن بايد فعال و همراه با واكنش‌هاي به‌موقع باشد تا تأثير خود را در ارتباط‌ها بگذارد. درصورتي‌كه كودك احساس كند شما بي‌توجه به حرف‌هاي او هستيد، حالت دفاعي به خود گرفته و همين رفتار را نيز با شما خواهد داشت. در اين زمان است كه بازهم واكنش‌هاي لجبازانه او رخ خواهند داد. بنابراين لازم است ابتدا هردو طرف مهارت‌هاي گوش دادن فعال را در خود پرورش دهند.

3. با كودك خود صميمي باشيد

هر كودكي به طور ذاتي عشق و محبتي از والدينش در قلبش حس مي‌كند. حال تصور كنيد كه دوست او نيز باشيد، مسلما اينگونه تاثير بيشتري از شما خواهد گرفت. او ذاتا به دنبال اين دوستي و صميميت نيز خواهد بود بنابراين يكي از راه هاي برخورد با كودك لجباز برقراري يك رابطه صميمانه و دوستانه با اوست

. براي اين كه مانند يك دوست از او بخواهيد لجبازي اش را كنار بگذارد، در اين مواقع در كنار او بنشيد (نه در مقابل اش) و با كلامي مهربانه و آرام با ون در مورد تصميم و كارش صحبت كنيد. توجه داشته باشيد صميميت با كودكان نياز به صرف انرژي و وقت دارد و به عنوان پدر و مادر بهتر است براي داشتن اين نوع صميميت انرژي بگذاريد.

4. برخورد با كودك لجباز | به فرزندتان حق انتخاب بدهيد

در نحوه برخورد با كودك لجباز بايد به او حق دهيد. شايد فكر كنيد كودكان نمي‌توانند به مانند بزرگسالان فكر كنند و از موقعيت تحليل منطقي داشته باشند. در حالي كه بسياري از كاركردهاي شناختي ما از دوران كودكي وجود داشته است. يكي از خواسته‌هاي اساسي هر كدام از ما داشتن حق انتخاب است.

بنابراين كودكان نيز به طور ذاتي از امر و نهي بيزارند و تمايل به انجام كارهايي دارند كه خودشان آن‌ها را انتخاب كرده‌اند (هر چند كه انتخاب‌هايشان ممكن است درست نباشد). پس وقتي به كودك‌تان مي‌گوييد ” بايد ساعت 10 در رختخوابت خواب باشي”، لجبازي و مخالفت او را برانگيخته‌ايد.

بنابراين جملات خود را به نحوي بيان كنيد كه حق انتخاب را به كودك بدهيد. براي مثال به جاي جمله بالا بگوييد “همه بچه‌هاي همسن تو ميدونن كه بايد ساعت 10 بخوابن تا سالم باشن، براي اينكه بخوابي مي‌خواي چه قصه‌اي برات بخونم؟” و يا يكي ديگر از راه هاي موثر در برخورد با كودك لجباز مشخص كردن يك بازه زماني براي انجام كاري است. مي‌توانيد به او مسئوليتي را واگذار كنيد و براي انجامش زمان بدهيد. براي مثال به او بگوييد “دو ساعت ديگه نهار حاضر ميشه تا اون موقع لباس هايت را از روي زمين جمع كن”.

5. همكاري كردن راهي موثر در برخورد با كودك لجباز

در برخورد با كودك لجباز، با او همكاري كنيد. براي اين‌كه كودك را به انجام كاري تشويق كنيد، مي‌توانيد خودتان هم در انجامش، او را همراهي كنيد. براي مثال اگر كودك علاقه‌اي به جمع‌كردن وسايلش ندارد، اول خودتان شروع به جمع‌كردن كنيد و يك بازي سرگرم‌كننده برايش مهيا كنيد. مي‌توانيد به او بگوييد كسي كه زودتر جمع كند برنده است. اين همكاري كردن و بازي كردن با كودك كمك مي‌كند تا لجبازي او را تا حد زيادي كاهش پيدا كند.

6. برخورد با كودك لجباز | با كودك لجباز خود گفتگو كنيد

اگر فرزندي لجباز داريد، مسلما او علتي در پس اين رفتار او وجود دارد كه فهميدن آن به شما كمك مي‌كند تا اين مساله را راحت‌تر حل كنيد. صحبت كردن با كودك ساده‌ترين كاري است كه مي‌توانيد براي فهميدن علت لجبازي او بكنيد. استفاده از مذاكره و گفتگو در برخورد با كودك لجباز به او نشان مي‌دهد كه شما براي او ارزش قائل هستيد.

براي مثال اگر كودك شما دائم براي خوردن شكلات لجبازي مي‌كند، به جاي اينكه به او فقط جواب نه بدهيد و يا با داد و بيداد او را منع كنيد، با او در اين باره گفتگو كنيد. و علت مخالفت تان را بيان كنيد سپس از او علت لجبازي و نپذيرفتن حرف‌يتان را بپرسيد. اين گونه او بجاي لجبازي مجبور به تفكر و دادن پاسخ‌هايي منطقي مي‌شود.

7. جو خانه را آرام نگه داريد

معمولا در خانواده‌هايي كه پدر و مادر به هم احترام نمي‌گذارند و يا دائم در حال بحث هستند، كودكان آن‌ها نيز دچار تنش و اضطراب هستند. اين دست كودكان ناراحتي خود را با رفتارهاي لجبازانه و مخالفت با خواسته‌هاي پدر و مادر نشان مي‌دهند. اغلب اين رفتارها را هم كودك از پدر و مادرش به هنگام بحث‌ها ياد گرفته است. بنابراين نبود آرامش در خانه تاثير منفي زيادي روي رفتار فرزندتان دارد كه بايد قبل از برخورد با كودك لجباز تان آن را بيش از هر چيز مد نظر قرار بدهيد.

8. شخصيت كودك را زير سوال نبريد

در برخورد با كودك لجباز شخصيت كودك را زير سوال نبريد. متاسفانه گاه پدر و مادرهايي را مي‌بينيم كه يك رفتار ناشايست فرزندشان را به تمام شخصيت و يا كارهاي طي روز او نسبت مي‌دهند. اين يكي از مخرب‌ترين رفتارهايي است كه والدين در مقابل فرزندشان مي‌توانند انجام دهند. اگر احساس مي‌كنيد كه فرزند لجباز و حرف نشنويي داريد، تعداد رفتار لجبازانه او را در طول روز بشماريد، اگر بيش از سه بار نبود، پس در حال بزرگ نمايي هستيد. پس در اين شرايط بايد نگرش خود را تغيير دهيد و كمي در برابر فرزندتان انعطاف به خرج دهيد.

9. رفتار هاي خوب او را تقويت كنيد

اگر مي‌خواهيد در برخورد با كودك لجباز خود تغييرات را حفظ و پايدار كنيد، بايد رفتارهاي مثبت فرزندتان را نيز تقويت كنيد. به ياد داشته باشيد كه تغيير به يكباره اتفاق نمي‌افتد، پس بايد صبور باشيد و براي پايدار شدن رفتار خوب كودك‌تان او را تقويت كنيد. پاداش‌ها بايد متناسب و به موقع باشند. هر چه تعداد رفتارهاي مثبت فرزندتان بيشتر شد بين دادن پاداش‌ها فاصله بياندازيد تا تاثيرشان از بين نرود.

10. برخورد با كودك لجباز | به كودك خود احترام بگذاريد

براي برخورد با كودك لجباز بايد همانطور كه انتظار داريد او به خواسته هاي شما احترام بگذارد، شما نيز به رفتارها و خواسته هاي او احترام بگذاريد. براي داشتن رابطه با احترام دو سويه بايد به نكاتي عمل كنيد كه در ادامه شرح داده ايم.

  • افكار و احساسات كودك خود را ناديده نگيريد.
  • با كودك خود ابراز هم دردي كنيد.
  • حرف ها و عملتان را يكي كنيد.
  • به كودك خود اعتماد كنيد و بگذاريد از پش كارهايي كه دوس دارد بر بيايد.
  • قوانيني شرح كنيد و از او در رابطه با قوانين نظر بپرسيد.
  • به جاي دستور به كودك به دنبال زمينه هاي مشترك و همياري باشيد.

11. با كودك به مذاكره بپردازيد

گاهي براي برخورد با كودك لجباز بايد به مذاكره بپردازيد. كودكان لجباز اگر خواسته هايشان عملي نشود حسابي كج خلقي مي‌كنند. اگر در جستجوي بد خلقي كودك هستيد بايد ابتدا علت مخالفتش را پيدا كنيد. براي پيدا كردن دليل لجبازي كودك بايد از او بپرسيد كه آيا ناراحت شده است؟ چيزي مي‌خواي؟ چرا ناراحتي و لجبازي مي‌كني؟

با اين روش به اين موضوع پي خواهيد برد كه كودك به چه دليل لجبازي مي‌كند. با اين روش علاوه بر اينكه از دليل لجبازي كودك آگاه مي‌شويد، به خواسته هاي كودك نيز احترام خواهيد گذاشت.

12. از زاويه ديد كودك به مسائل نگاه كنيد

براي درك كودك و برخورد با كودك لجباز بايد تمامي قضايا را از ديد كودك نگاه كنيد. هرچه براي شناخت كودك خود تلاش كنيد، راحت تر مي‌توانيد خواسته هاي او را عملي كنيد. مثلا اگر كودكتان قادر به انجام تكاليف نيست، احتمالا حجم سنگيني از تكاليف را دارد. سعي كنيد با كودك صادقانه رفتار كنيد و فشار هاي رواني را از دوش او برداريد.

كلام آخر

برخورد با كودك لجباز بايد به شيوه هاي درست و مناسبي صورت بگيرد. نحوه برخورد اگر مناسب و سازگار با شخصيت كودك نباشد پيامدهاي بدي را به همراه خواهد داشت. براي آشنايي با راهكارهاي مناسب بايد كودك خود را به روانشناس نشان دهيد تا بر اساس شخصيت او راهكار مناسب را ارائه دهند. مركز مشاوره ني ني مايند به صورت تلفني و حضوري به شما عزيزان خدمات ارائه مي‌دهد. براي كسب اطلاعات بيشتر روي لينك زير كليك كنيد.

براي دريافت مشاوره در زمينه برخورد با كودك لجباز مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

شماره تماس با موبايل : 02191002360

منبع: برخورد با كودك لجباز چگونه بايد باشد؟

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/11/22  ] [ ۱۳ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 5
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب